Świstun

malaui

Świstun w parku Skaryszewskim

Ten wędrowiec wypatrzony został już ponad dwa tygodnie temu przez uczestników Europejskich Dni Ptaków, lecz wtedy nie było okazji do zdjęć. Okazuje się jednak, że samica świstuna na dłużej zaparkowała na stawach parku Skaryszewskiego i nadal można ją obserwować.

Świstun to gatunek północny, zamieszkuje tereny na północ od Bałtyku, tajgę i tundrę, tylko zimą przemieszcza się bardziej na południe. Z wyglądu jest bardzo niepozorny, samicę łatwo jest przeoczyć w stadzie krzyżówek. Żywi się głównie zielonymi częściami roślin wodnych i mięczakami, a więc na stawach parkowych, dopóki nie zamarzną, przysmaków mu nie zabraknie.

Samica świstuna (Anas penelope)

 


Comments are closed.