lis 4 2014

Idzie zima: kowalik robi zapasy

malaui

Ten kowalik uzupełnia właśnie swoją spiżarnię

Kowalik jest jednym z tych gatunków ptaków, który na zimę nigdzie nie odlatuje. Jego głos jest stałym elementem parkowych spacerów nie tylko wiosną, gdyż odzywa się chętnie i dobitnie. To niewielki, niebiesko upierzony ptaszek z bardzo charakterystyczną czarną brwią i długim dziobem, najczęściej obserwować go można na pniach drzew, po których bardzo sprawnie się porusza, także idąc głową w dół. To sztuka, którą wśród europejskich ptaków opanował jedynie kowalik. Na pniach drzew kowalik żeruje, wydłubując mocnym, zakrzywionym dziobem larwy, pająki i inne bezkręgowce. To, że potrafi poruszać się w przeciwnym kierunku niż inne żerujące na pniach ptaki pozwala mu znaleźć pożywienie niezauważone wcześniej przez innych. Jesienią kowalik żywi się także nasionami dębu, buka, leszczyny, a zimą chętnie stołuje się w karmnikach. Wie jednak, że zimą jest trudno, dlatego lubi zrobić sobie zapasy: znalezione nasiona często zapobiegliwie wtyka w szczeliny w korze. Przydadzą się na czarną godzinę, a poza tym tak sprytnie umieszczone dają się łatwo rozłupać.

Gdzie by tu schować to ziarenko?

Tu je wcisnę…

Kowalik rzadko siada na ziemi: wszystko czego potrzebuje znajduje na drzewie